Ne olivat parhaita aikoja, ne olivat kauheimpia aikoja. Näin alkaa Charles Dickensin romaani Kaksi kaupunkia. Keskityn tässä kirjoituksessa niihin parhaisiin aikoihin, sillä jokainen hetki klezmer musiikin parissa on tietenkin yksi niistä paremmista hetkistä!
Safed
Israelin pohjoisosassa, lähellä Galilean järveä on kaupunki jolla on monta nimeä. Hepreaksi kaupunki tunnetaan nimellä Tzfat, kansainvälinen versio tästä on Safed. Kaupunkin tunnetaan myös Taivaansinisenä kaupunkina, sen sinisiksi maalattujen ovenpielien vuoksi. Tämä kaupunki on myös tunnettu kabbalan kaupunkina ja jo keskiajalla juutalaiset oppineet matkasivat tänne pohdiskelemaan maailmankaikkeuden syvimpiä salaisuuksia. Safedin vieressä on pienempi paikka Meron, jossa sanotaan olevan tradition mukaan kabbalan paljastaneen Simon bar Johain hauta. Koska tämä paikka on tärkeä juutalaisessa historiassa, monet kabbalistisesti orientoituneet hasidit ovat matkanneet tänne pitkin vuosisatoja. No mitäs tämä hasidismi oikein on? Hasidismi on Itä-Euroopassa 1700-luvulla syntynyt uskonnollinen kansanliike, jossa korostettiin ei ainoastaan uskonnollista iloa, vaan myös arkielämän tärkeyttä. Itäisen Euroopan juutalaisväestö ennen toista maailmansotaa jakautuikin hasideihin ja hasidien vastustajiin, mitnageddeihin, sekä sekulaariin juutalaisväestöön. Klezmer-musiikki onkin ollut suosittua juuri hasidien keskuudessa, jotka kuten klezmer musiikki itsekin, ovat korostaneet elämän iloa. Yksi hahmo jota usein kuvataan onkin juuri tanssiva hasidi, sillä mikäpä parempi tapa tuoda tämä ilo elämään ja uskonnolliseen elämään esiin kuin tanssimalla hyvän musiikin tahtiin? Sillä Safedin kaupungilla ja Klezmer musiikilla on tämä pitkä perinne, järjestetään Safedin kaupungissa paljon klezmeriin liittyvää tapahtumaa ja monet klezmer äänitykset menneiltä vuosiltä onkin tallennettu juuri Safedissa tai Meronissa, jonkin iloisen juhlan kuten Lag B’Omerin aikaan. Safedissa on mahdollista opiskella vaikkapa klarinetin soittoa ja inspiroitua hasidisesta ympäristöstä. Kaupungissa järjestetään myös kansainvälisiä klezmer festivaaleja, joissa muusikot ja harrastajat ympäri maailman voivat tavata ja vaihtaa mietteitä klezmeristä ja musisoida yhdessä. Ensimmäinen Safedin klezmer festivaali järjestettiin vuonna 1987 ja niitä on järjestetty siitä asti.
Varsova ja Krakova klezmerin harrastajan kohteena
Puola on viime aikoina kasvattanut profiiliaan klezmer harrastajien vierailukohteena. Sekä Varsovassa että Krakovassa järjestetään vuosittain juutalaisen kulttuurin festivaaleja, joiden yhtenä osa-alueena kuullaan tietenkin klezmer musiikkia. Mutta nämä festivaalit ovat siitä mielenkiintoisia, että ne antavat laajemmankin kattauksen juutalaista kulttuuria ja mahdollisuuden tutustua vaikkapa jiddishin kieliseen teatteriin, joka oli erittäin suosittua viime vuosisadan alussa niin Euroopassa kuin myös Amerikan juutalaisyhteisöissä. Muita mielenkiintoisia tapahtumia joita festivaalit järjestävät ovat esimerkiksi uusien asiaan keskittyvien elokuvien näyttö ja erilaiset työpajat. Näiden sisällöt tietenkin vaihtelevat vuosittain, joten jokavuotinen vierailu on mainio idea. Joskus kuitenkin vastassa saattaa olla kielivaikeuksia, mutta onneksi kansainvälisessä kielessä, musiikissa ei tuollaisia ongelmia juurikaan koskaan tapaa. Krakovan juutalaisen kulttuurin festivaalia on järjestetty jo vuodesta 1988 ja Varsovan vastaavaa tapahtumaa vuodesta 2004 saakka. Kuten Safedissa, myös Puolan tärkeissä kaupungeissa näkyy aikaisempi juutalainen kulttuuri ja myös nykyinen juutalainen kulttuuri. Näiden tapahtumien lisäksi, sillä klezmer musiikki on varsin suosittua Puolassa, voi tätä musiikkia kuulla muutoinkin, sillä puolalainen turismi hyödyntää klezmeristä innostuneen matkalaisen onneksi klezmeriä turistihyödykeenä. Erilaiset matkaoppaat ja sivustot listaavat varsin paljon erilaisia kahviloita ja ravintoloita jotka soittavat iltaisin, jos ei nyt joka ilta, niin ainakin kerran viikossa, klezmer musiikkia. Kannattaa käydä tsekkaamassa nämä paikat. Jiddishin kielen kulttuurille on myös oma toimintakeskuksensa jossa voi olla klezmeristä kiinnostuneelle mielenkiintoista tapahtumaa (tai näin minulle klezmer hullut kaverini ovat ainakin kertoneet). Paikalliset synagogat saattavat myös järjestää klezmeriin liittyvää ohjelmaa.